Jaarprogramma GGN

De afgelopen tijd werd verkend of er bijeenkomsten en activiteiten in het najaar ’20 konden worden gerealiseerd. Helaas verstoort het coronavirus drastisch de planning. Maar gezondheid gaat voor. In augustus heeft het bestuur hierover een ledenraadpleging gehouden. De meerderheid van de leden stemde in met het uitstellen van bijeenkomsten.

In verband met het coronovirus worden daarom de bijeenkomsten en activiteiten in het najaar uitgesteld en verschoven naar het voorjaar 2021.

Als compensatie bieden wij u maandelijks een “tandenknarser” aan op het gebied van uw edelsteenkundige kennis. Heeft ú een leuke tandenknarser ? Zend deze op naar de webmaster. Hij is u dankbaar. Leden kunnen de tandenknarser voor 30 november a.s. inzenden aan de webmaster.

Voor de maand oktober presenteerden wij het volgende “probleem”. Een kleurloze steen toont op de diamant- of thermaltester een aflezing als of het diamant is. Maar ook lab-created moissaniet kan een gelijke aflezing geven te zien. Hoewel moissaniet een lage(re) warmtegeleiding cq -weerstand heeft. Maar moissaniet heeft een andere eigenschap die goed te meten is met de moissaniettester. Welke andere eigenschap meet deze tester eigenlijk ?  Antwoord: het electrisch geleidingsvermogen cq weerstand.

De nieuwe tandenknarser betreft kleuroorzaken in edelstenen. Edelstenen die hun kleuroorzaak te danken hebben aan atomen die niet in hun chemische formule staan vermeld worden allochromatisch genoemd. Een edelsteen als robijn heeft de rode kleur te danken aan een kleine hoeveelheid chroom, saffier heeft de blauwe kleur te danken aan titanium. Aan welke atoom (chromofoor = kleurveroorzaker) dankt smaragd de groene kleur ?

           

Stuur uw antwoord vóór 30 november aan de webmaster.