Het Gemmologisch Gilde Nederland (GGN)

Het GGN, opgericht in 1995, is een vereniging van en voor gediplomeerde gemmologen en iedereen die zich bezig houdt met edelsteenkunde. De meeste van de circa 100 leden zijn werkzaam als gemmoloog, juwelier, goudsmid, taxateur, slijper of edelsteenhandelaar.

Doel van het GGN is het bevorderen en promoten van de kennis en waardering voor edelstenen en edelsteenjuwelen. Hiervoor worden maandelijks bijeenkomsten georganiseerd met activiteiten zoals: lezingen, practica, masterclasses, excursies en netwerkgelegenheden. Ook organiseert het GGN tweejaarlijks gildemiddagen of symposia met (internationale) gemmologische deskundigen.

Bij het organiseren van haar activiteiten steunt het GGN volledig op de vrijwillige bijdrage van haar leden en werkt ook regelmatig samen met andere organisaties zoals het Nederlands Edelsteen Laboratorium, Vakschool Schoonhoven en de vereniging voor edelsteenkunde ‘Gemma’.

Bestuur

Kees Hoving, NGE

Voorzitter

Ik run sinds 1994 een knus maar kwalitatief hoogwaardig gemlab. Ik onderzoek mineralen en edelstenen en maak hierover rapporten op conform CIBJO en LHMC. Verder bied ik introduktie- en (vak)opleidingen (NGL) aan. Bij de Vereniging Geode verzorg ik praktijklessen. Mijn lesmateriaal is up-to-date. Hieraan besteed ik veel tijd. Ook houd ik presentaties voor verschillende doelgroepen. Incidenteel ben ik contra-expert bij aankopen van edelstenen in Europa. Op mineralenbeurzen van NLC en Geode bemens ik vaak de edelsteen-determinatie-stand. De beurzen in Ste.Marie-aux-Mines en München bezoek ik steeds om het andere jaar. Ik ben lid van GGN, Gemma en Geode. Slijpen/lapidarie doe ik in beperkte mate.

Mijn vakopleiding (NGE) heb ik in 1994 gevolgd bij het Nederlands Genootschap voor Edelsteenkunde dat in 2010 is samengegaan met het GGN. Ik zou graag willen dat alle gediplomeerde edelsteenkundigen hun vak bijhouden. Ik merk op bijeenkomsten dat veel is weggezakt en dat er wordt teruggegrepen op klassieke en minder actuele kennis. Nieuwe onderzoeksmethoden als spectrometrie zijn voor velen een uitdaging.  Ik hoop dat het initiatief voor het oprichten van een platform voor spectroscopie tot veel kennisuitwisseling en dus tot meer kundigheid zal leiden. Zie mijn websites www. nedgemlab. nl en www. gemspecs. nl. Laat U horen. Fijn met u kennis te maken !

Francoise Kout

Secretaris, Vicevoorzitter

Na mijn middelbare school heb ik de opleiding gedaan voor juwelier/goudsmid en vele jaren later de opleiding tot gecertificeerd taxateur in Schoonhoven. Aansluitend op het mbo een hbo opleiding behaald waarmee ik aan de slag kon bij Richemont en doorstroomde naar Cartier. Verder ben ik altijd werkzaam geweest in de juweliers-branche in verschillende functies en bijna 10 jaar geleden gestart met Françoise Jewel Design.
Ik vind het een uitdaging om voor deze leuke club edelsteen-fanaten interessante bijeenkomsten in de vorm van bijvoorbeeld een practicum, lezing, museumbezoek, tentoonstelling en beursbezoek te kunnen organiseren. Dit alles met als onderwerp edelstenen. Dankzij GGN wordt de liefde voor de giften, in de vorm van gemmologische wonders, van moeder natuur alleen nog maar groter.

Geurt Dijkland

Penningmeester, interim

Geboren, gehuwd en woonachtig in Tilburg, leeftijd 68 jaar. Beroepsmatig actief geweest tot aan mijn pensioen als automobielontwikkelaar en projectmanager bij onder meer Volvo. Horlogemaker-opleiding gevolgd in Rotterdam en juwelenhersteller-opleiding in Antwerpen. Verbonden aan Gemma, Geode en sinds kort GGN. Ik geef sinds twee jaar les in edelsmeden in het Baken te Helmond. Ik ontwerp sieraden en maak alleen unica en werk niet voor derden. Ik facetteer, emailleer en brandschilder in mijn edelsmid-atelier. Ik gaf in mijn automotive-periode les in managementkennis en teambuilding voor afdelingshoofden en teamleiders. Introduceerde als topsportcoach, sportdocent en onderzoeker kennis uit de sportwereld in het bedrijfsleven. Bestuurlijke ervaring in het verleden als voorzitter NKTV Zuid en de technische leiding van ongeveer twaalf sportverenigingen. GGN spreekt mij aan omdat ik me de afgelopen vijf jaar focus op het determineren van edelstenen en graag een bijdrage lever aan het uitwisselen van kennis.

 

Idzarda Lindenbergh, FGA

Algemeen bestuurslid

Idzarda werkte na haar studie Geschiedenis bij het Venduhuis in Rotterdam. Na haar opleiding werkte ze enige jaren in het bedrijfsleven in binnen en buitenland waar veiling- en museabezoek veel van haar vrije tijd bleef bepalen. Maar het bloed kruipt uiteindelijk naar waar het niet gaan kan. Zij begon zich dan ook om te scholen tot taxateur en edelsteenkundige. In eerste instantie ging zij aan de slag bij een edelsmid en restaurateur waar zij veel technische kennis op deed. Gelijktijdig is zij gestart met de opleiding Gemmologische Associatie (FGA) en in Antwerpen bij de Hoge Raad van Diamant (HRD) tot diamantgrader. Na deze opleiding is zij dichtbij huis opnieuw aan de slag gegaan bij het Venduhuis Rotterdam en heeft zij aan de Vakschool in Schoonhoven de opleiding tot taxateur afgerond. Inmiddels is Idzarda als zelfstandig taxateur van edelstenen, goud, zilver en horloges werkzaam vanuit haar woonplaats Rotterdam bij Veilinghuis De Eland in Amsterdam.

 

Vacant. Iets voor U ?

Algemeen bestuurslid, het liefst met kennis van WordPress

 

Vacant. Iets voor U ?

Algemeen bestuurslid

Lid worden

Het Gemmologisch Gilde is de beroepsvereniging voor mensen die beroepsmatig met edelstenen werken, of de ambitie hebben dit te gaan doen. Onder onze leden bevinden zich onder andere edelsmeden, juweliers, slijpers, taxateurs en conservatoren.

Voor onze leden organiseert het GGN maandelijks activiteiten die te maken hebben met verschillende aspecten van gemmologie. Hierbij komen zowel inhoudelijke als meer praktijkgerichte onderdelen aan bod. De meeste van onze activiteiten vinden plaats in het midden van het land.

Hoewel veel van onze leden een vakopleiding hebben gevolgd is het geen verplichting om een edelsteenkundige diploma te hebben om lid te worden van het GGN. Aanmelden als nieuw lid kan door een bericht te zenden aan de secretaris@gemmologischgilde.nl

 

Jaarlijkse contributie

-Gilde leden (met vakopleiding) :  € 50,-

-Leden :  € 50,-

-Nieuwe leden : eerste jaar  50%

-Studenten :  50%